Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

23/02/09

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τον κ. Υπουργό
Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητα τσουχτερά τα τιμολόγια φυσικού αερίου της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης.
Οι συνεχείς καταγγελίες πολιτών αλλά και η αρθρογραφία των τελευταίων μηνών, αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει τα αδικαιολόγητα υψηλά τιμολόγια φυσικού αερίου στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, ειδικότερα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης που περνούν τα μικρομεσαία νοικοκυριά.
Με βάση τα στοιχεία των ίδιων των ΕΠΑ , στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβρη του 2008 το τιμολόγιο θέρμανσης ήταν 0,061 ευρώ η κιλοβατώρα(KWH), ενώ τον Ιανουάριο του 2009 ήταν 0,059 ευρώ και τον Φεβρουάριο 0,050 ευρώ.
Αντίστοιχα για το 2009 τα τιμολόγια της ΕΠΑ Αττικής που διανέμει το φυσικό αέριο στην Αθήνα ήταν 0,041 ευρώ και 0,037 ευρώ (KWH). Δηλαδή σε αυτούς τους 2 μήνες(Ιανουάριο και Φεβρουάριο) τα τιμολόγια στη Θεσσαλονίκη ήταν αντίστοιχα 44% και 35% ακριβότερα σε σχέση με τα τιμολόγια στην Αθήνα. Παρόμοιες διαφορές ισχύουν για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων.
Αυτή η διαφορά όπως είναι κατανοητό επιβαρύνει υπέρμετρα τους κατοίκους της περιοχής (καθώς και τους Θεσσαλούς που έχουν τα ίδια τιμολόγια) αν λάβει υπόψη κάποιος τις δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες και επομένως τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Πως όμως δικαιολογείται μία τέτοια διαφοροποίηση τιμολογίων για εταιρείες που εποπτεύονται από το κράτος και μάλιστα από το ίδιο Υπουργείο; Η εξήγηση είναι απλή. Εφόσον οι ΕΠΑ υποχρεούνται μεν να καταθέσουν τα τιμολόγια στη ΡΑΕ αλλά η ΡΑΕ δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στην κατεύθυνση πχ μείωσής τους, καταλαβαίνουμε ότι το επίπεδο των τιμολογίων τους εξαρτάται από το βαθμό παρέμβασης των ξένων μετόχων που στην περίπτωση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν στην Ιταλική ΕΝΙ με συμμετοχή 49% στο μετοχικό κεφάλαιο.
Επίσης ως σήμερα ισχύει κάποιος τρόπος συσχέτισης των τιμολογίων ΕΠΑ με τις τιμές πετρελαίου θέρμανσης και για κάποιο χρόνο αναφοράς, που όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επανεξετάζεται. Οι ισχύοντες ως σήμερα κανόνες για τα τιμολόγια της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης δεν απαλλάσσουν των ευθυνών τους ούτε την κυβέρνηση ούτε τις ΕΠΑ. Αν πρέπει οι κανόνες να αλλάξουν η κυβέρνηση να φροντίσει να αλλάξουν.
Ειδικότερα η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης είναι αδικαιολόγητη για τα εφαρμοζόμενα τιμολόγια αν λάβει κανείς υπόψη τα κέρδη της όπως αυτά καταγράφονται στους ισολογισμούς 2006 και 2007. Μεταξύ λοιπόν 2006 και 2007 τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 43 % ενώ τα καθαρά κέρδη κατά 55%.
Αξίζει εδώ τον κόπο να αναφέρει κανείς ότι και στην Αττική υπήρξε την προηγούμενη περίοδο καταγγελία από πλευράς του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας για ψηλά τιμολόγια της ΕΠΑ Αττικής. Αν λοιπόν γίνεται καταγγελία για τα τιμολόγια της Αθήνας τι μπορεί να συμπεράνει κανείς για τα τιμολόγια της Θεσσαλονίκης;
Δυστυχώς τέτοιου είδους αρνητικά και αλλοπρόσαλλα φαινόμενα όσον αφορά τα τιμολόγια σχετίζονται με την προώθηση της απελευθέρωσης και την ιδιωτικοποίηση που έχει προωθηθεί και συνεχίζει να προωθείται και στον σημαντικό τομέα του φυσικού αερίου.
Επειδή οι ΕΠΑ που είναι ως σήμερα ελεγχόμενες από το κράτος –έστω κατά 51 % - δεν πρέπει να κάνουν ότι θέλουν και η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των καταναλωτών και να παρεμβαίνει για συγκράτηση των τιμών.
Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβάλλει ότι πασχίζει για τιθάσευση της ακρίβειας και να επιτρέπει ψηλά τιμολόγια στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Επειδή θεωρούμε αδικαιολόγητο με βάση το μέγεθος και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΑ, το όλο οργανωτικό οικοδόμημα στο φυσικό αέριο (με τη διάσπαση της μητρικής ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ), και τη διάσπαση της διανομής σε επιμέρους ΕΠΑ που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για χωριστά τιμολόγια ανά περιοχή.
Επειδή εκτιμούμε ότι κοινωνικοί και αναπτυξιακοί λόγοι επιβάλλουν ενιαία τιμολόγια ασχέτως γεωγραφικής περιοχής, όπως άλλωστε εφαρμόζονται στην ΔΕΗ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα εξετάσει άμεσα τον επανακαθορισμό των τιμολογίων όλων των ΕΠΑ σε κατεύθυνση που να μειώνεται η υπερκερδοφορία τους και να ελαφρύνεται ο καταναλωτής;
Θα εξετάσει το ενδεχόμενο η τιμολογιακή πολιτική και για τη ΔΕΗ και για το Φυσικό Αέριο να επικυρώνεται από το κοινοβούλιο και όχι από την κυβέρνηση χωρίς διάλογο;
Πως αντιμετωπίζει ειδικότερα το γεγονός ότι στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης εφαρμόζονται σήμερα τιμολόγια ακριβότερα γύρω στο 40 % από τα ήδη αυξημένα της ΕΠΑ Αττικής και τι προτίθεται να πράξει ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των καταναλωτών και μάλιστα αναδρομικά και να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στο μέλλον;
Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα πάρει ώστε να γίνει εφικτή η εφαρμογή ενιαίων ή έστω προσεγγιστικών τιμολογίων σε όλη την επικράτεια και στο φυσικό αέριο;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Κουράκης Αναστάσιος

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου